Corporate/employer/product branding…bliver du også rundtosset?

Hvad tænker du, når du hører termen ‘Branding’? Måske du er lidt forvirret og med god grund, da jeg i hvert fald oplever varierende brug af termen. Måske du kommer til at tænke på termer som corporate branding, employer branding eller product branding. Netop de tre termer (som jeg hyppigst skelner mellem) vil jeg prøve at sætte i en sammenhæng:

1) Corporate branding

Lad os sige at I sælger IT-løsninger til andre virksomheder. Corporate branding er den profil, I (i den perfekte verden) starter med at fastsætte. I går konkret i gang med analysefasen – laver måske nogle medarbejder- og kundeinterviews, tjekker jeres data i Google Analytics, undersøger generelle tendenser for telefoni på markedet… I gør alt dette for at finde ud af, hvad der kendetegner jeres virksomhed/produkter i forhold til konkurrenter. Denne samlede viden bruger I til at skabe et overblik over, hvordan virksomheden bør brande sig i overordnet forstand. I finder ud af, at I adskiller jer ved at være

  • ‘et skridt foran’, fordi I er hurtige til at opgradere til nye teknologier
  • bæredygtige i forhold til den måde, I skiller jer af med hardware, der har fejl
  • fagligt dygtige i forhold til jeres forståelse af kunders behov.

Disse karaktertræk skal indtænkes over for alle jeres målgrupper. En målgruppe er f.eks. nuværende samt potentielle nye medarbejdere:

2) Employer branding

I går nu et skridt videre og ser på brandet over for medarbejdere. De skal forstå og kunne se selv sig i den overordnede branding. Hvordan skaber I interne rammer, der understøtter, at ‘I er et skridt foran’ og viser dette udadtil f.eks. igennem sociale medier? Ligesom der er forskel på mennesker, er der forskel på medarbejdere, så hvordan skal kommunikationsmedarbejderen vs. programmøren integrere ‘et skridt foran’, bæredygtighed og faglighed?

Dette får I skitseret ned og opsat nogle rammer for.

3) Product branding

Nu til produkterne som jeres medarbejdere jo er med til at skabe. Hvilke teknologier skal bruges i hvilke løsninger? Hvordan sikrer I fokus på bæredygtighed fra valg af leverandører til udvikling af løsning etc.? Hvordan sikrer I, at produkterne afspejler jeres kunders behov?

Mere og mere får I sat praktik bag de ord, som virksomheden skal associeres med hos jeres målgrupper.

Samme fortælling binder brandingfaserne

Det gennemgik jeg meget forsimplet. Der ligger selvfølgelig mange delfaser i de forskellige fokusområder, ligesom der findes yderligere målgrupper (ud over medarbejdere og kunder), som kræver unikke strategier. Min pointe er, at al jeres branding skal tage afsæt i den samme fortælling, hvis I med tiden skal skabe et stærkt brand. Det er vigtigt at have den interne forståelse og praktik med, for at verdenen udenfor oplever det samme. Den røde tråd er key.

Og tilbage til at I i den perfekte verden starter med at fastsætte jeres ‘corporate profil’, før I dykker længere ned. Ja, det vil være super, hvis I gjorde. Men nogle gange skaber man af tidsmæssige og økonomiske årsager sin visuelle identitet og laver ny hjemmeside, før man har helt styr på markedsforholdene. For bare at komme i gang. Nogle gange koncentrerer man sig om brandingen over for en specifik kundemålgruppe, før man har helt styr på den overordnede profil. Det kan der være flere årsager til. Det gode er, at I altid kan bruge jeres erfaringer til at tage jeres brand op på ny.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s